Sedan start har vi valt att fördjupa oss i Nordiska Kompaniets historia, då vi vet att många elever har en relation till NK. Samarbetet har gett eleverna möjligheten att fördjupa sig i svensk företagshistoria och entreprenörskap med hjälp av företagets arkivkällor vilket ger dem en ökad förståelse för företagskulturens utveckling. Det går hand i hand med Entreprenörskap och Ledarskap som eleverna studerar oavsett program.
Projektets röda tråd har i alla år varit NK:s företagskultur och hur varuhuset påverkat samhället under 100 års tid. Genom att studera NK både historiskt och idag kan eleverna dra paralleller till sina UF-företag.
Genom samarbetet genomför vi praktiska och teoretiska arbeten som innefattar studiebesök och föreläsningar.
Det var på en konferens för Ung företagsamhet som iden om ett samarbete med Centrum för Näringslivshistoria föddes. Idag är det fem år sedan Påhlmans Gymnasium inledde samarbetet som hjälper våra elever att förstå företags struktur och ledarskap.
Eleverna i årskurs tre har genomfört ett samarbete med Centrum för Näringslivshistoria där eleverna får en inblick i vad som påverkar ett företag, ett ledarskap och en företagskulturs utveckling. I fokus var varuhuset NK – något som läraren Hector Mazzaglia påpekar alla har en relation till.
Anahi Davila har en bakgrund som gymnasielärare men arbetar sedan fem år tillbaka som arkivpedagog på Centrum för Näringslivshistoria. Där driver hon bl.a. deras skolsajt – Företagskällan. Hon arbetar kontinuerligt med att digitalisera primära källor som tillhör deras kunder: 7 000 svenska företag.