Elever på Odenplan påväg till skolan

Om Påhlmans Gymnasium

Påhlmans Gymnasium är en gymnasieskola med rötter i Påhlmans Handelsinstitut: Sveriges första skrivinstitut från 1881. Hos oss kombineras teoretisk och praktisk kunskap inom handel, ekonomi, juridik, samhällskunskap, mänskliga relationer och kommunikation. På Påhlmans Gymnasium får du goda förutsättningar och förståelse för affärsliv, företagande och samhället i helhet.

Verksamhetens mål är att eleverna ska tillgodogöra sig kunskap inom dessa områden och uppnå sina förväntade slutbetyg. Undervisningen är tydligt profilerad i enlighet med elevens valda programinriktning och under utbildningen får de möjlighet att redovisa sina kunskaper teoretiskt och praktiskt. Exempelvis startar alla elever oavsett programinriktning UF-företag, praktiserar i arbetslivet, läser om ledarskap i årskurs 3 och läser kursen Retorik i Årskurs 2.

Arbetslivspraktik

I åk 3 erbjuds alla elever arbetslivspraktik som är en del av ämnet Ledarskap & Organisation. Under praktiken får eleverna möjlighet att praktisera sina kunskaper och studera ledarskap och organisationer i verkligheten.

Alla elever läser Retorik, Ledarskap & Organisation samt Entreprenörskap

Vi arbetar aktivt och framgångsrikt med entreprenörskap och företagande genom att förbereda eleverna till eget företagande inom ramen för Ung Företagsamhet. I åk 2 läser eleverna Retorik, ett ämne de har nytta av i situationer både på jobbet och privat, t ex vid presentationer, jobbintervjuer och i det praktiska arbetet med UF-företaget där det ofta handlar om att övertyga och sälja in affärsidéer. I åk 3 läser alla elever även Ledarskap & Organisation. Alla har vi nytta av att lära oss leda, både oss själva och andra. I samband med praktiken får de möjlighet att studera dessa ämnen i verkligheten och i arbetet med UF-företaget får de själva praktisera vad de har lärt sig.

I 3:an startar och driver eleverna UF-företag

I åk 3 startar och driver alla elever ett UF-företag som de avvecklar i slutet på sista läsåret. Det är en pedagogisk undervisningsform där du får möjlighet att lära dig mer om allt från ekonomi till marknadsföring och psykologi.

Tre givande och roliga studieår som gör dig redo för nästa steg

Våra program är studieförberedande och de flesta av våra elever väljer att studera vidare på universitet eller högskola. Andra väljer att starta och driva företag. Oavsett vilken väg du väljer är vårt mål är att våra elever ska lyckas med sina studier och vara redo för det liv som kommer efter gymnasiet oavsett om det innebär vidare studier, arbete eller både och.

Mitt i stan

Påhlmans Gymnasium är lägligt placerad i centrala Stockholm, nära Odenplan. Vår närhet till kommunikationer, ekonomiska institutioner och politiska myndigheter ger oss goda möjligheter för tydlig verklighetsförankring. Studiebesök och gästföreläsare är återkommande inslag under utbildningen.

Samverkan med Påhlmans Handelsinstitut

Påhlmans Gymnasium och Påhlmans Handelsinstitut, som bedrivit kvalitativa och näringslivsanpassade yrkesutbildningar inom ekonomi, juridik och kommunikation sedan 1881, har en tydlig samverkan och delar delvis lokaler, vilket sätter en tydlig branschprägel på miljön. På Påhlmans Gymnasium arbetar vi med systematiskt kvalitetsarbete genom att bl.a. låta eleverna utvärdera sina kurser och utbildning två gånger per läsår för att säkerställa att undervisningen upprätthåller god kvalitet i enlighet med branschstandard.