Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Exempel på projekt Ungt Företagande

Ecopanda

Ecopanda är ett företag som gör tandborstar av bambu. Alla borstar tänderna och eleverna bakom ville göra något miljövänligt och ur det föddes idén till Ecopanda vars tandborstar är snälla mot både tänder och miljön.

De elever som arbetat med Ecopanda varierat lite över året men de fyra elever som står bakom Ecopanda är: Suzan, Evelina, Julia och Wilma från Samhällsvetenskapsprogrammet. Just nu arbetar de för fullt med att ta företaget vidare. Den finns redan på några ställen i Sverige och nästa steg kanske är att det ska vara något tryck på själva tandborsten som i dagsläget är helt neutral.

Ecopanda blev vinnare av Årets bästa affärsidé i Påhlmans Gymnasiums UF-tävling 2016.

Tjejkompis UF

Tjejkompis UF är en ideell tjejjour, som riktar sig till alla som identifierar sig som tjejer i åldrarna 13 till 18. Bakom idén arbetar fyra tjejer på Samhällsvetenskapsprogrammet som brinner för att hjälpa till.

Deras bästa tips:

  • Ha en ide som ni tror på och tycker är kul!
  • Kommunicera med gruppen
  • Ha tålamod med varandras olikheter

Besök Tjejkompis UF på Facebook

Snackytime UF

Snackytime UF erbjuder en multiskål som ger mindre disk och tillgång till fler snacks i samma skål utan att behöva blanda dem, med hjälp av en praktisk separerade:

"Snackytime-skålen har vi själva designat och framställt med 3d-printing.

Under vårt UF-år har vi jobbat hårt för att nå våra mål. När det kommer till eget företagande gäller det att hålla huvudet kallt och inte få panik när något går snett.

Vi har varit unika på så vis att vi skapade vår egen familjära produkt vilket har gett oss en helt egen vara vi tror på och står bakom. Vi har lärt oss under vår resa att entreprenörskap är svårt och industriell design är väldigt dyrt i små mängder.

För ett litet UF-företag som vårt blir det svåra ambitioner att uppnå. Trots detta lyckades vi att få fram vår produkt och hade det riktigt kul under tiden vi drev vårt UF."

Psynligt UF

Merve, Olivia och Felicia på Samhällsvetenskapsprogrammet valde att starta företaget Psynligt UF där de vill sprida budskapet kring psykisk ohälsa och samtidigt främja hälsa bland unga:

"Vi tror på att det är viktigt att lyfta fram ämnet för att göra det mer accepterat i samhället. Genom att uppmärksamma psykisk ohälsa så tror vi att vi kan hjälpa unga att må bättre!"

Deras tips och lärdomar till framtida entreprenörer:

  • Sköt bokföringen ordentligt, gör UF's ekonomiutbildningar på hemsidan!
  • Utnyttja ditt kontaktnät, våga ringa runt!
  • Ut på sociala medier och sprid ert företag!