Eleverna hittar vanligtvis praktikplatser själva men fler möjligheter finns genom vårt samarbete med Påhlmans handelsinstitut som verkar i samma hus som oss.
Det är en del plugg i alla program med prov och inlämningar m.m. Tillfällen när elever gör presentationer framför klassen finns särskilt i retorikkursen, som alla läser i åk 2.
I alla program och inriktningar startar vi UF-företag, alltså även alla på samhällsprogrammet.
Lektionerna börjar ungefär 8.30-9 och slutar vid omkring 15 på eftermiddagen, men det kan vara både tidigare och senare under olika dagar.
Det är ca 30 elever i varje klass.
Vi har fyra till fem paralleller, en eller två i varje inriktning.
Ja, vi har idrottshallen i Liljeholmen och en idrottssal hos Friskis & Svettis.
Det är ungefär 400 elever på skolan.
Vi har en egen matsal med uppvärmningskök, vilket fungerar som café vid alla andra tider än just lunch. Lunchen är ordnad som catering.
Det unika är våra 3 profilämnen som alla läser: Entreprenörskap-UF, Ledarskap och organisation med arbetsplatspraktik samt Retorik.
Vi har inte blockläsning, men vissa ämnen har nära pedagogiskt samarbete.
Många kurser är detsamma för alla inriktningar, men Kriminologi är speciellt för beteende- och juridik inriktningarna som läser det under åk 3.
Alla har datorer och får låna en Mac Book Air under hela gymnasietiden. Den kan köpas loss när man går ut trean.
Vi har kompensatoriska program installerade på datorerna, inlästa böcker vid behov, möjlighet till förlängd provtid, tillgång till resurspedagog mm.
Vi strävar efter att alla ska lära sig att ta eget ansvar, men undervisningen är lärarledd. Vi använder ofta digitala verktyg i undervisningen.
Ja, vi har ett elevhälsoteam med kurator, specialpedagog, skolsköterska, SYV och tillgång till skolläkare och skolpsykolog.
Ja de finns på hemsidan, se denna länk.
Vi är i huvudsak på två våningsplan i Medborgarskolans hus på Hagagatan 23A mitt i Vasastan vid Odenplan.
Många kommer från närområdet, innerstan, västerort och norrort, men vi har elever från hela Storstockholm. Vi ligger nära tunnelbana och pendeltågsstationen Odenplan, så det går lätt och snabbt att åka in till skolan.
Ja, vi har stöd/läxhjälp i matte, svenska, engelska, naturkunskap och språk schemalagd en timme i veckan.
I åk 1 är det sällan håltimmar, men i trean kan det förekomma då utbildningen blir mer individuell.
Här hittar du information om aktuella antagningspoäng.
Det går att byta till oss om vi har en ledig plats och om poängplanen med den nuvarande skolan är lik vår, se denna länk.
På lektionerna är vi noga med att det ska vara studiero. Under rasterna får man förstås koppla av lite, t.ex vid vårt stora biljardbord eller i caféet på bottenplan.
Ja, vi erbjuder kriminologi inom den valfria kursen Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering. Kursen bygger på andra kurser i psykologi, sociologi och juridik för beteende- och juridikinriktningarna i åk 3.
Här hittar du information om Öppet hus.
Vi har större, öppna ytor sammanbundna med korridorer på huvudsakligen två våningsplan.
Den som missar delar av kursen kan visa motsvarande kunskaper vid annat tillfälle eller, om det passar, göra ett omprov.
Från första dagen har vi aktiviteter för att alla ska känna att de är välkomna och få vänner. Om det blir problem senare under läsåret har vi ett trygghetsteam som hanterar negativa grupperingar eller osämja, men detta händer sällan.
Vi har olika kurser för olika intressen. Det kan skilja sig mellan åren beroende på vad elever efterfrågar, men vi erbjuder t.ex. Engelska 7, Matematik 4, Kriminologi, Finans med aktiekunskap, Bild och form, Digitalt skapande, Idrott och hälsa 2, Naturkunskap 2 m.m.
Följ oss gärna på Facebook , Instagram och Youtube för videos och bilder.