"Eleverna får en förståelse för företags struktur och historia"

Det var på en konferens för Ung företagsamhet som iden om ett samarbete med Centrum för Näringslivshistoria föddes. Idag är det fem år sedan Påhlmans Gymnasium inledde samarbetet som hjälper våra elever att förstå företags struktur och ledarskap.

– Samarbetet påbörjades när jag och en annan entreprenörskapslärare lyssnade på ett föredrag från CFN om hur man kan använda historiska källor och företagsarkiv för att inspirera och förstå dagens företag och blivande företag. Vi började samtala med Anahi Davila som är arkivarie och skolpedagog på CFN och som även arbetat som lärare tidigare och tillsammans föddes flera ideer om hur vi skulle kunna samarbeta.

När bollen väl var i rullning kunde samarbete inledas på riktigt genom föreläsningar och studiebesök för eleverna.


– Sedan dess har vi samarbetat med CFN och haft Anahi som föreläsare vid många olika tillfällen. Hon har inspirerat och föreläst i främst kurserna Entreprenörskap och i Ledarskap och Organisation och genomfört studiebesök hos CFN på plats i arkivet. Detta har även lett till att vi kunnat besöka NK och träffa personal från deras Marknadsavdelning. Anahi från CFN har även varit en av drakarna i vårt årliga Draknäste där hon tillsammans med andra från näringslivet får möta läsårets nya UF-företagare som presenterar sina idéer.

Samarbetet har implementerats i flera ämnen som eleverna läser och ger de förståelse och kunskap som kommer förbereda de inför arbetslivet.

– Det är alltid inspirerande för eleverna att få göra studiebesök och möta föreläsare som är specialiserade inom olika områden som tex företagshistoria. Samarbetet är något som vi och våra elever har använt i flera olika kurser såsom Historia, Företagsekonomi, Marknadsföring och som alltid används i kurserna Entreprenörskap och Ledarskap och Organisation. Här får eleverna se att företagshistoria är på riktigt och något som många företag arbetar med.