Elever i klassrum

UF – så funkar det

Påhlmans Gymnasium arbetar aktivt med entreprenörskap och företagande. Vi förbereder våra elever till eget företagande inom ramen för Ung Företagsamhet (UF) och våra utbildningar är särskilt utformade för dig som vill få en god inblick i hur det är att driva och samarbeta i företag.

Så här ser resan mot företagande ut på Påhlmans Gymnasium.

Från UF i teorin till att driva företag

Under årskurs 1 får alla elever se skolans UF-företag på flera olika sätt. Alla elever bjuds in till den julmarknad som UF-företagen håller. Under vårterminen får de se UF-företagens reklamfilmer och rösta på de olika bidragen.

Under årskurs 2 kommer eleverna i kontakt med UF ännu mer. De besöker UF-mässan för att se Stockholms alla UF-företag och inspireras att påbörja idétänkandet inför årskurs 3. Under året läser eleverna kursen retorik och får öva på säljande och övertygande samtal som de sedan har nytta av i sina företag.

I årskurs 3 startar det officiella UF-året. Året inleds med skolans egna Draknäste med drakar från skolan, näringslivet och Påhlmans Handelsinstitut. Här får våra elever pitcha sina affärsidéer som drakarna ger feedback på. Under året skapar eleverna företagen utifrån egna affärsidéer och skriver affärsplaner, träffar rådgivare, marknadsför sitt företag, gör inköp, producerar varor, säljer varor eller tjänster, ställer ut på skolans julmarknad, skriver tävlingsbidrag och ställer ut på Stockholms UF-mässa.

Eleverna gör senare under året en reklamfilm som visas upp på skolans reklamfilmsgala Guldägget där en jury utser vinnare i kategorierna Bästa reklamfilm och Bästa affärsidé. Eleverna coachas dessutom för att kunna delta i olika tävlingar som UF anordnar regionalt och nationellt. Att driva UF-företag ses som en bra erfarenhet att ha med på sitt CV.

Undersökningar visar att...

• 24% av de som har genomgått Ung Företagsamhets koncept UF-företagande har senare i livet startat ett eget företag.
  • i åldersgruppen 25-28 år bland före detta UF-företagare, har dubbelt så många företagarerfarenhet.

8 av 10 UF-företagare

• är totalt sett ganska eller mycket nöjda med UF året (82 %)
  • tycker att året med Ung Företagsamhet har varit lärorikt och utvecklande (83 %).
  • kan rekommendera andra att driva UF-företag (83 %).
  • känner att de fått bra stöd från lärare och skolan vad gäller frågor kring deras UF-företag (77 %).