Ekonomiprogrammet inriktning ekonomi

Ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi på Påhlmans Gymnasium passar dig som är intresserad av företagsekonomiska områden som redovisning, kalkylering, marknadsföring samt ledarskap och organisation.

På ekonomiprogrammet med inriktningen ekonomi får du färdigheter i att starta och driva företag men också goda kunskaper inom företagsekonomi och matematik. Många som läser ekonomi ekonomi på gymnasiet väljer att läsa vidare på universitet och högskola. Påhlmans Gymnasium är certifierad gymnasieskola för Diplomerad Gymnasieekonom som innebär att de elever som läser Ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi har möjlighet att bli Diplomerade Gymnasieekonomer. Detta skapar större möjligheter till jobb inom ekonomi efter gymnasiet.

"De kunskaper jag fick på Ekonomiprogrammet har varit nyttiga och användbara i mitt liv och jag är glad att jag fick testa olika ämnen. Ekonomi har man alltid nytta av oavsett vilken riktning du väljer senare i livet och jag skulle inte bytt mina tre år på Påhlmans för något i världen."

Johanna Påhlmans alumn 2014-2017

Ur inriktningens innehåll

 • Redovisning
 • Kalkylering
 • Marknadsföring
 • Ledarskap
 • Organisation

Kurser och ämnen som ingår i ekonomi-ekonomi

 • Företagsekonomi 2
 • Matematik 3b
 • Marknadsföring

Möjligheter efter gymnasiet

 • Vidare studier inom ekonomi och andra samhällsvetenskapliga ämnen
 • Starta och driva eget företag
 • Arbete som Diplomerad Gymnasieekonom

Exempel på framtida yrken

 • Ekonom
 • Yrken inom redovisning
 • Egen företagare
 • Lärare

Diplomerad Gymnasieekonom

De elever som går Ekonomiprogrammet med inriktning Ekonomi har möjlighet att bli Diplomerade Gymnasieekonomer.

Henry och Lucas läser sista året och har båda studerat Ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi på Påhlmans gymnasium. De har sett diplomeringen (DGE) som en motivation till att klara av sina studier.

– DGE har fungerat som en extra motivation för mig att hålla uppe mina betyg men också att använda på Cv:t när jag söker jobb efter studenten. Jag tror det är attraktivt i en arbetsgivares ögon att man visar på en större ekonomisk utbildning vilket kanske ökar chanserna att få jobbet, säger Henry.

Nu kan det låta som att vägen till att bli diplomerad gymnasieekonom sätter ouppnåeliga och svåra krav på dig som elev, men så är inte fallet.

– Kraven som ställs på dig som elev för att uppnå diplomeringen är att du ska vara godkänd i alla ämnen du läst under gymnasietiden men även antingen klarat språk 3 eller som i mitt fall, då jag inte läste språk på högstadiet, läsa språk 1 och 2 under gymnasietiden, tillägger Henry.

– När jag först fick höra om DGE trodde jag att kraven skulle vara skyhöga men jag insåg snabbt att det är en bedrift som är självklar att lyckas med om man bara vill och tar sina studier seriöst under gymnasiet, instämmer Lucas.

Utöver bredare jobbmöjligheter anser båda att diplomeringen ökar kvalitén på utbildningen.

– Chansen att få en diplomering inom ekonomi gör ekonomiprogrammet attraktivt, roligare och mer lärorikt från olika perspektiv. Exempelvis genom att ämnen samarbetar med varann vilket i längden också skapat en variation i utbildningen, avslutar Henry och Lucas.

Läs mer här

Ansökan

Du gör ansökan via Gymnasieantagningen på Stockholms Läns hemsida.

Till gymnasieantagningens startsida

Ansökningskod

Inriktning ekonomi: EKEKO-PÅH

Antagningspoäng 2022

Ekonomiprogrammet inriktning ekonomi
Antagningsgräns: 260.0
Median*: 270.0

Läs mer om Ekonomiprogrammet

Händer som skriver och räknar på miniräknare
Ekonomi

Att läsa till Diplomerad Gymnasieekonom

Lucas och Henry läser båda andra året på ekonomiprogrammet inriktning ekonomi. Under sina tre år fördjupar de sig extra i ekonomistudierna för att kunna gå ut s...

Ekonomiprogrammet
12 januari 2022
Läs vidare om "Att läsa till Diplomerad Gymnasieekonom"
Elever i klassrum
Ekonomi

Film: Om ekonomiprogrammet

Oavsett vad du vill jobba med i framtiden har du nytta av att kunna ekonomi. På Påhlmans Gymnasium kan du läsa ekonomiprogrammet med inriktning juridik eller in...

Ekonomiprogrammet
18 april 2023
Läs vidare om "Film: Om ekonomiprogrammet"