Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Påhlmans Handelsinstitut delar med sig av sin kunskap till Påhlmans Gymnasium

Daniel Borgman har tidigare arbetat på bland annat Arbetsförmedlingen och som affärsutvecklare inom näringslivet men är idag karriärcoach på Påhlmans Handelsinstitut. En stor del av sin tid lägger han på att coacha de studerande i hur de kan hitta rätt praktikplats och söka jobb.

Eleverna i trean på Påhlmans Gymnasium ska ut på praktik och för att de ska få de bästa förutsättningarna att hitta en givande praktikplats gick Daniel igenom de olika stegen i sökprocessen och bjöd på tips och handfasta råd. Enligt Daniel är det inte så stor skillnad på att söka jobb och söka praktikplats och i en förlängning kan en praktikplats leda till ett jobb. Därför tycker han att man ska lägga ner lite tid och engagemang på att söka efter praktikplats.

Daniels 10 tips för hur man söker praktik och jobb

1: Man får inte ett jobb/praktik man skaffar det och därför måste man göra sin research.
Majoriteten av alla jobb som finns annonseras inte så man bör nyttja sina nätverk. Berätta att du är på jakt efter jobb/praktik. Kolla de specifika företag och branscher som du är intresserad av och kontakta dem. Kanske de behöver någon som du.

2: Lägg fokus på att presentera dig på ett representativt sätt. Tänk på mottagarperspektivet. Hur vill du att de ska uppfatta dig.

3: Framhäv dig själv men ljug aldrig. Det kommer att genomskådas. Allting som skrivs i ansökan måste vara sant.

4: Ha med allt som du gjort. Skriv en bruttolista och sålla efter de jobb/praktik du söker.

5: Tänk på att vara personligt men inte privat i dina ansökningshandlingar. Man behöver inte inte skriva om sina intressen men ju mer man delar med sig desto bättre känsla får man av dig som person.

6: Layouten får inte ta över. Det viktigaste är att din fakta kommer fram.

7: Det är lite upp till var och en om man har med ett foto eller inte. Men om man väljer att ha bild är det viktigt att den är representativ med ren bakgrund. En semesterbild passar inte oavsett hur snygg du är på bilden.

8: Tänk på vilken mailadress du använder.

9: Om du blir kallad på intervju så se till att du förbereder dig ordentligt. Läs på om företaget och tänk igenom hur du ska svara på frågor som du kan tänkas få på intervjun.

10: Skaffa ett konto på LinkedIn eller se över ditt befintliga.