Eleverna berättar

Påhlmans Gymnasium från en elevs perspektiv

Hur ser en vanlig skoldag ut för eleverna på Påhlmans gymnasium? Och hur fungerar det? Det var några frågor jag hade innan jag sökte hit för två år sedan. Jag heter Anton och är en elev som går andra året på ekonomiprogrammet. Här ska jag berätta om hur en vanlig skoldag kan se ut och förhoppningsvis lämna er med färre frågor än vad ni hade innan.

En vanlig dag

Schemat på Påhlmans är väldigt likt det som finns på många andra skolor. Lektionerna är mellan 50 minuter och 90 minuter. Längden på skoldagen varierar, ibland börjar vi tidigt, ibland senare; min tidigaste morgon är 8:15 och min senaste morgon är 9:45. Min senaste skoldag slutar 16:00 och min tidigaste skoldag slutar 12:00. Jag gillar verkligen omväxlingen mellan längre och kortare dagar. Vi kan använda tiden när vi slutar tidigt till att plugga på kommande läxor och prov.

Jag förstår att man kan tänka att skolan är väldigt liten och att det kan bli trångt. Enligt mig stämmer det inte. Ja, skolan är liten. Här går ca 400 elever, men det blir sällan trångt. Schemat är anpassat för att alla ska ha rast eller äta lunch vid olika tider. Väldigt sällan blir det trångt i korridorerna men om det händer så försvinner kön utanför klassrummet så fort eleverna har gått in på lektion.

Allt man kan vilja ha bara några minuter bort

Skolmaten är okej. Vissa dagar kan maten vara väldigt god och näringsrik och andra dagar kan maten vara mindre god, som i alla andra skolor. Det serveras alltid salladsbuffé där innehållet varieras, men ofta serveras tomat, gurka, pastasallad, sallad, bönor, pizzasallad, spenat, och mer. Det finns mjölk, knäckebröd, smör och kryddor och kalla såser, som currysås och vitlökssås.

På våra välförtjänta raster finns det många olika saker att hitta på. Våning tre har soffor, fåtöljer, stolar, och bord för att både studera och socialisera. Biljardbordet på samma våning är en mycket rolig aktivitet som inte många andra skolor har. Med skolans strategiska läge finns nästan allt man kan vilja ha bara några minuter bort – flera hamburgerkedjor för en snabb och billig måltid eller till Ica. Bredvid matsalen finns även en försäljningsmaskin med snacks och dryck till hyggliga priser ifall det är dåligt väder eller du inte har tid att lämna skolan.

Kollektivtrafik till och ifrån skolan borde inte vara ett problem. Påhlmans gymnasium ligger väldigt centralt i Stockholms innerstad; det finns bussar, tunnelbana och pendeltåg som regelbundet går till Odenplan, som ligger på cirka fem minuters gångavstånd från skolan.

Skribent Anton Hovare, ekonomiprogrammet, ekonomi