Ung företagsamhet (UF)

Athena Design UF - finalister i Stockholmsnästet!

Ebba, Sara, Svea och Tuva ville driva ett UF-företag med fokus på hållbarhet och målsättningen att värna om återbruk. Sagt och gjort startade de UF-företaget Athena Designs och tog sig hela vägen till finalen i Stockholmsnästet 2023 där de pitchade sin företagside inför juryn.

Ebba, Sara, Tuva och Svea läser sista året på samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteendevetenskap vid Påhlmans Gymnasium. Likt deras inriktning var grunden till deras företagside att ändra ett beteendemönster i samhället ur ett hållbart perspektiv. Deras ide; Att designa begagnade inredningsprodukter och ge dem nytt liv!

Vill att fler ska handla cirkulärt

– Vår affärsidé är att designa inköpta, begagnade produkter som exempelvis vaser, ljusstakar och krukor och göra om dem till en mer unik, stilren och modern design. Produkterna köper vi in från second hand affärer som vi sedan med hjälp av färg och bikarbonat gör om till en ny design med en annan textur som liknar stengods. Vi har även använt spackel för att skapa olika mönster och färgen är spillfärg som annars skulle slängts. Därefter säljer vi dem på nytt och bidrar till att fler handlar begagnat och cirkulärt.

Av alla de 1167 UF-företag som drivs i Stockholms stad valdes Athena Design ut som ett av tio UF-företag som tog sig hela vägen till finalen som ägde rum 31 januari.

– Det kändes väldigt roligt, spännande och ärofyllt att bli utvalda bland så många UF-företag. Att pitcha vårt företag inför juryn var till en början nervöst men när vi väl kom in i det kändes det stort och häftigt. Det var kul att berätta om vår affärsidé och få tillfälle att berätta om varför vi valt den, varför den är viktig och vad den bidrar med.

Nästa steg är affärsutveckling

Idag jobbar tjejerna med att affärsutveckla företaget och komma på nya ideer.

–Vår plan är att fortsätta vår försäljning och utveckla sortimentet. Vi jobbar mycket med affärsutveckling och försöker ständigt komma på nya idéer. Det är inte så svårt egentligen då grundidén går att applicera på många olika produkter.

–Det roligaste med att starta ett UF-företag är möjligheten att utvecklas som entreprenör och lära sig om företagslivet. Det är otroligt roligt att utveckla sin egna idé och följa den hela vägen från början till slut och man känner en stolthet över det man åstadkommer.

Trots alla positiva delar med att driva UF-företag är tjejerna överrens om att tiden har varit den svåraste biten.

–Det svåraste för oss har varit att hitta all den tid som vårt UF-företag kräver. Man måste räkna med att lägga ner tid utanför skolan. Men det har inte heller känts som en uppoffring då det roliga väger över det svåra.

I dagsläget är planen att fortsätta driva företaget, även efter studenten.

–Vi vill fortsätta driva vårt företag efter studenten och utvecklas som entreprenörer och se vad vårt företag kan åstadkomma när vi kan satsa helhjärtat på det. Som sagt tror vi verkligen på vår affärsidé och desto mer vi utvecklar vårt sortiment desto mer kan vi bidra till att fler människor köper begagnat.Liknande artiklar

Ung företagsamhet (UF)

"Fiffiboxen" vill hylla kvinnor världen över!

Linnea läser sista året på ekonomiprogrammet och är en av flera elever som under hösten startat sitt UF-företag. Med målsättningen att hylla kvinnor världen öve...

Ekonomiprogrammet
27 september 2021
Läs vidare om ""Fiffiboxen" vill hylla kvinnor världen över!"