Varför föll valet på Påhlmans Gymnasium?

Intervju med Marie Bergman, ny lärare på Påhlmans Gymnasium som kommer att undervisa i engelska och tyska.

Hej Marie och välkommen till Påhlmans gymnasium. Hur kommer det sig att du började här?

Jag fick ett oerhört bra första intryck av Påhlmans Gymnasium och det faktum att det tillhör Medborgarskolan som arbetar med folkbildning förstärkte känslan. Jag har tidigare jobbat som lärare på högstadiet, gymnasiet och Komvux och sen varit femton år inom förlagsbranschen samt drivit eget företag, men jag saknade att undervisa, och sökte mig därför tillbaka till skolans värld.

Vad kan du ta med dig från ditt tidigare jobb?

Att det är viktigt att kunna anteckna med papper och penna, att skriva för hand. Det är kanske lite på väg att dö ut men det finns en koppling mellan hand och hjärna som jag tror att man bör hålla fast vid.

Hur är du som lärare och vad tror du gör dig till en bra lärare?

Som lärare är jag helgalen men ganska sträng. Jag ser mig mer som en coach och tycker att det är väldigt viktigt att alla ständigt utvecklas - eleverna, skolan och jag själv. Att undervisa är bland det bästa som finns och det ger mig som lärare en kick att se en elev utvecklas. Det som gör mig till en bra lärare är kombinationen av mina ämneskunskaper och nyfikenhet samt min långa erfarenhet från läraryrket och förlagsbranschen.

Varför ville du bli lärare och vad undervisar du i för ämnen?

Jag visste redan när jag gick i nian att det var lärare som jag ville bli och jag var färdigutbildad redan vid 22 års ålder. Nu är jag 55 år och har hunnit skaffa mig en hel del erfarenheter som jag hoppas kunna förmedla till mina elever. Jag har jobbat i både England och Tyskland som är de språkämnen jag undervisar i vilket jag tror är en fördel då är bra att ha lite insikter om hur livet är i andra länder.

Vad har du för förväntningar inför terminsstart?

Att snabbt lära mig alla namn vilket kan bli en utmaning, då jag kommer att undervisa i sju klasser. Jag förväntar mig också att eleverna är schyssta mot varandra och att jag får utveckla mina ämnen och får en fin kontakt med mina elever. Det är just kontakten med eleverna som gör jobbet kul och det går aldrig att förutse vad som kommer att hända. Det finns så mycket att lära av eleverna och det ser jag verkligen fram mot.