Liten skola med engagerade lärare

Innan Sofia började på Påhlmans Gymnasium hade hon en hel del tankar om hur det skulle vara att börja gymnasiet. Men redan efter en vecka hade hon funnit sig tillrätta och hittat nya vänner. Med engagerade lärare och en lite mindre gymnasieskola kom känslan av trygghet. Idag går Sofia andra året på Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Samhällsvetenskap och känner sig nöjd med sitt val.

Varför valde du att börja på Påhlmans Gymnasium?

Jag kände till skolan sedan tidigare men ville få mer information och besökte därför deras monter på Gymnasiemässan. I montern pratade jag med flera elever som berättade om sina upplevelser och hur det är att gå på skolan. Det gjorde att jag beslöt mig för att söka till Påhlmans.

Gick du på Öppet hus?

Nej, jag gick inte på något Öppet hus. Efter gymnasiemässan gick jag istället in på Påhlmans hemsida för att få veta mer. Där hittade jag information om skolmiljön, att skolan är ganska liten och om trygghet. Sådant är viktigt för mig, jag känner mig mer trygg i en skola med färre elever.

Var det lätt att få nya kompisar?

Det gick ganska snabbt att få nya vänner, för mig tog det ungefär en vecka. Eftersom man har vissa ämnen tillsammans med elever från andra klasser lär man snabbt känna fler nya människor. Nu känns det som att alla är vänner med alla, jag går ju på sam men hänger även med de som går på ekonomi.

Varför valde du just samhällsvetenskapsprogrammet?

Jag är intresserad av samhällskunskap och vill lära mig av mer om olika politiska perspektiv. Jag tycker även om språk och läser både engelska och tyska. Efter gymnasiet vill jag fortsätta plugga engelska, kanske till engelskalärare eller översättare.

Hur märks det att Påhlmans Gymnasium är en liten skola?

När jag gick på högstadiet förberedde jag mig på att jag inte skulle få så mycket hjälp på gymnasiet, att lärarna inte skulle ha tid. Men så är det inte här, vilket kan bero på att skolan är lite mindre. Lärarna bryr sig om eleverna och är väldigt engagerade. De är uppmärksamma på om någon behöver extra hjälp, kanske inför ett omprov. De motiverar oss för att vi ska komma vidare och utvecklas. De vill att det ska gå bra för oss och att vi ska få godkänt på kurserna.

Har du något råd till de som ska söka till gymnasiet?

Ta det lugnt och tro på dig själv! Många kommer till skolan i början av terminen och är stressade och vet inte hur de ska hantera situationen. Det finns ingen anledning till att känna sig stressad eller ensam, för man är aldrig ensam, det finns alltid någon att prata med och det finns lösningar på alla problem.