Vi ville ha en bra produkt med miljöfokus

I åk 3 startar och driver alla elever på Påhlmans Gymnasium ett UF-företag som de avvecklar i slutet på sista läsåret. Det är en pedagogisk undervisningsform där eleverna får möjlighet att lära sig mer om allt från ekonomi till marknadsföring och psykologi. Ett av årets alla företag är Hampa UF.

Paola, Turbold, Olivia, Julia och Sofia går på Samhällsprogrammet och är ett av skolans UF-företag. Tillsammans driver de företaget Hampa UF som säljer miljövänliga och återanvändbara kaffefilter och tepåsar i textil. Något som var viktigt för dem var att de skulle ha en bra produkt med miljöfokus.

- Det är jättekul att driva företag och vi tycker att det är bra att det är obligatoriskt för alla som går på skolan även oss på samhällsprogrammet. Det är mycket nytt att lära sig men man får praktiskt erfarenhet om hur det är att driva företag, till exempel att man måste betala skatt. Det ger även en gemenskap och man får blomstra som människa. Vi även stort fokus på miljön och vi vill att allt i vårt företag ska vara så miljövänligt som möjligt. Vi har till exempel valt hampa till våra produkter då det har mindre miljöpåverkan är andra textilier.

Alla företag får pitcha in sin affärsidé på skolans egna ”Draknäste” där representanter från näringslivet bjuds in för att sitta med i juryn. Det var med skräckblandad förtjusning som gruppen presenterade sin affärsidé.

- Det var väldigt nervöst men efteråt fick vi en skön känsla. Det gav en liten kick. Alla i juryn var positivt inställda och gav oss konkret och bra feedback som vi tar med oss i vårt fortsatta arbete.

Vill du veta mer om UF på Påhlmans Gymnasium?