Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Vi vill göra nytta med vårt UF-företag

Arvid, Jacob, Isac och Melina har startat UF-företaget Perivállon vars affärsidé är att sälja tröjor med viktiga budskap, där en stor del av vinsten går till välgörenhet.

Berätta om er affärsidé?

Vår affärsidé är att trycka budskap på tröjor som symboliserar något som vi tycker är viktigt att lyfta. Perivállon betyder välgörenhet och vi vill att tröjornas budskap ska associera till en organisation som vi tycker är viktig. 30 % av vinsten kommer skänkas till den organisationen som tröjan är kopplad till. Till exempel försöker vi just nu höra av oss till organisationen "Aldrig ensam" som bidrar till en öppen dialog kring psykisk ohälsa. I samarbete med organisationen vill vi trycka ett fotografi på baksidan som ska spegla vår synvinkel av psykisk ohälsa på ett snyggt sätt. Vi vill först och främst göra fyra tröjor med olika motiv som kan kopplas samman med fyra olika organisationer så att kunden kan bidra till just den organisationen som kunden tycker är viktig. Vi hoppas kunna locka kunder genom att de antingen tycker våra tröjor är snygga eller för att de vill göra skillnad, eller varför inte båda.

Hur är det att driva UF-företag?

Det är jättekul. Det är helt klart en utmaning men vi tror på vår idé och vi brinner verkligen för att det ska gå vägen. Det roligaste med UF-företagsamhet är gemenskapen i gruppen och samarbetet som krävs för att lyckas. Det var även kul att få vara kreativ och spåna på idéer tillsammans, svårt men roligt. Det svåraste med UF måste nog ändå vara det praktiska. Det är så sjukt mycket som behövs göra med samarbetsavtal och inköp osv.

Hur var det att presentera er affärsidé på Påhlmans Gymnasiums Draknäste?

Vi tyckte det var väldigt kul att få pitcha på skolans Draknäste och få beröm och kritik från experter. Det var nyttigt att få träna på hur vi på bästa möjliga sätt skulle presentera vår idé. Vi fick lite feedback från experterna som vi faktiskt tagit efter. Vi fick till exempel råd om hur mycket vinst vi skulle skänka för att kunna göra nytta samtidigt som vi kan driva och utveckla vårt företag och där har vi gjort lite justeringar efter drakarnas råd.

Vilket är ert bästa tips till andra som ska starta UF-företag?

Vårt bästa tips till de som ska starta företag är nog att vara kreativa med sin idé. Hoppa inte på en idé för tidigt utan var kreativ i hela gruppen och kom gemensamt på en idé som ni verkligen tror på. Med mycket engagemang och vilja är halva striden vunnen!