Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Jag hoppas att se elever från Påhlmans Gymnasium hos Centrum för näringslivshistoria i framtiden.

Anahi Davila har en bakgrund som gymnasielärare men arbetar sedan fem år tillbaka som arkivpedagog på Centrum för Näringslivshistoria. Där driver hon bl.a. deras skolsajt – Företagskällan. Hon arbetar kontinuerligt med att digitalisera primära källor som tillhör deras kunder: 7 000 svenska företag. Totalt finns i dag 72 kilometer arkivmaterial och mycket av det finns på Företagskällan så att även skolor ska kunna komma åt denna näringslivshistoriska skatt. Trots denna ihärdiga digitaliseringsprocess tog hon sig tid och delade med sig av sin kunskap som jurymedlem i Påhlmans Gymnasiums årliga Draknäste.

Du som har varit med i juryn förr, kan du se några skillnader sedan tidigare år?

Förra året var första gången som jag satt med i juryn och det var fantastisk roligt. I jämförelse med förra året var det lite vassare affärsidéer i år. Det var större variation på företagen och eleverna har verkligen tänkt till och anpassat sig till den verklighet som vi lever i just nu.

Är det något UF-företag som du tycker utmärkte sig lite extra?

Det var ett UF-företag vars produkt jag föll för då det var en produkt som jag själv tänkt borde finnas. Den var även inhemsk och detta med närproducerat var något som jag också tyckte att vi såg mycket mer av som ett genomgående tema i år. Generellt var alla väldigt drivna och sålde in sin idéer på ett imponerande sätt.

Tror du att du kommer se något företag från Påhlmans Gymnasium i era arkiv i framtiden?

Ja, det hoppas jag verkligen. Förstår de vikten av sitt företags historia och vill vara med och bevara och berätta den så är det ett plus för vårt nationella kulturarv.


Här kan du läsa mer om Centrum för Näringslivshistoria

Läs mer om Företagskällan